NÄYTÄ RAKENNUS:

Kategoria
 • Kaikki rakennukset
 • Ateljé
 • Hallintola
 • Kauppalantalo
 • Päiväkoti
 • Piirin kirkko
 • Puutarha ja kesälava
 • Sairaalamuseo
 • Seurala
 • TA-rakennus
 • Taiteilijaresidenssi
 • TB-rakennus
 • TC-rakennus
 • TM-rakennus
 • TN-rakennus
 • TP-rakennus
 • Verstas
Kategoria Mobiili
Karttatulokset

Atelje

Björkenheimin puistotie 6, 60220 Seinäjoki

Piirin Ateljé-rakennuksessa (entinen TF-talo) toimii nykyään taide-, käsityö- ja kulttuurialan yrityksiä. Ateljén viereisen rakennuksen (entinen TG-talo) kolmannessa kerroksessa sijaitsee Seinäjoen Taiteilijaseuran ylläpitämä visuaalisen alan taiteilijoille suunnattu Cuckoo´s Nest taiteilijaresidenssi.

Myös molempien rakennusten historiasta löytyy luovaa toimintaa, sillä niiden paviljonkiosissa opastettiin lapsia aikanaan käsitöissä ja askartelussa. ”Lastenpuoleksi” kutsutuissa vuonna 1931 valmistuneessa TF-talossa ja vuonna 1928 valmistuneessa TG-talossa hoidettiin aikanaan alle 16-vuotiaita kehitysvammaisia lapsia. Rakennuksissa asui lisäksi hoitohenkilökuntaa perheineen, naimattomia naishoitajia sekä puutarhantyöntekijöitä.

Hallintola

Seuralantie 5, 60220 Seinäjoki

Piirin Hallintola-rakennuksesta löytyy hyvinvoinnin, sosiaalialan sekä liike-elämän yrityksiä ja toimijoita.

Vuonna 1950 valmistunut valkea kolmikerroksinen hallintorakennus toi kaivatut tilat sairaala-alueen hallinnollisiin tehtäviin. Kellarissa sijaitsivat keskusvarasto, röntgen sekä leikkaussali. Ensimmäisen kerroksen aulassa toimi uusien potilaiden vastaanotto, puhelinkeskus sekä neuvonta. Hoitotiloissa oli myös mm. apteekki, laboratorio sekä erilaisia tutkimus- ja hoitokoneita. Rakennuksessa sijaitsivat myös talousjohtajan huone, neuvotteluhuone, lääkäreiden toimistot, päivystyshuone sekä sairaalapapin ja psykologin kansliat. Kahdessa ylimmässä kerroksessa oli perheasuntoja sekä soluasuntoja.

Kauppalantalo

Vuorenmaanrinne 33, 60220 Seinäjoki

Piirin alueella sijaitseva Kauppalantalo on ollut merkittävässä roolissa Seinäjoen historiassa. Matti Visannin suunnittelema Kauppalantalo rakennettiin alun perin vuonna 1925 Seinäjoen Itikanmäelle. Pitkään kunnan- ja kauppalantalona toiminut rakennus kuitenkin purettiin tietyömaan alta vuonna 1989, jolloin rakennuksen hirret varastoitiin säilöön.

Rakennusneuvos Keijo Karhu sai ajatuksen Kauppalantalon uudelleen rakentamisesta ja vanhat hirret saivat jälleen paikkansa, kun perinteikäs Kauppalantalo rakennettiin uudelleen vuonna 2020 Piirin alueelle. Nykyisin rakennuksessa toimii Etelä-Pohjanmaan Steiner-koulu.

Päiväkoti

Björkenheimin Puistotie 1, 60220 Seinäjoki

Piirin TE-talossa toimii nykyään Seinäjoki English Playschool -päiväkoti, jossa järjestetään varhaiskasvatusta sekä esiopetusta englanniksi.

Vuonna 1928 valmistunut TE-talo ja sen vieressä sijaitseva identtinen kolmikerroksinen nykyään sairaalamuseona toimiva TD-talo rakennettiin alun perin epileptikkoja varten. Kaatumatautisten paviljonkeina tunnetuista rakennuksista TD-talo oli tarkoitettu miehille ja TE-talo naisille. Kummassakin rakennuksessa asui myös sairaalan henkilökuntaa sekä sairaanhoitajaopiskelijoita. Lisäksi TE-talon kellarikerroksessa sijaitsi henkilökunnan saunatila.

Piirin kirkko

Seuralantie, 60220 Seinäjoki

Seinäjoen seurakunta järjestää Piirin kirkossa jumalanpalveluksia ja hartaushetkiä. Kirkossa voi viettää myös kastejuhlaa, avioliittoon vihkimistä ja muita kirkollisia juhlia. Kirkossa on urut sekä istumapaikat noin 70 hengelle.

Vuonna 1950 valmistunut, Helge Railon suunnittelema siunauskappeli rakennettiin Törnävän sairaalan rakennustoimikunnan puheenjohtaja Edvard Björkenheimin kunniaksi. Rakennustyö toteutettiin kuntouttavana psykiatrian hoitomuotona potilaille, joiden lisäksi kappelia rakentamassa oli kirvesmiehiä, puuseppiä sekä muurareita. Kappelissa järjestettiin pyhäkouluja Piirin lapsille. Kappeli vihittiin kirkoksi vuonna 1964. Kirkkorakennus on suojeltu sekä ulko- että sisäpuolelta.

Puutarha ja kesälava

Piirin alueen tapahtumat pidetään usein Puutarhan avarassa ympäristössä.

Piirin puutarha on tunnettu laajoista vehreistä nurmikentistään ja sitä reunustavasta koristeellisesta rauta-aidasta. Puutarha-alueen alkuperäisen suunnitelman on laatinut maisema-arkkitehti Katri Luostarinen vuonna 1954. Alueen sairaalatoiminnan päätyttyä Puutarha-aluetta on osa kerrallaan entisöity alkuperäistä puutarhasuunnitelmaa kunnioittaen. Puutarha-alueen reunalla sijaitseva Kesälava tarjoaa puitteet näytelmiä, konsertteja ja tapahtumia varten.

Sairaalamuseo

Björkenheimin puistotie 2, 60220 Seinäjoki

Piirin TD-talossa toimii nykyään Seinäjoen kaupungin ylläpitämä Sairaalamuseo, jossa esitellään eteläpohjalaisen terveydenhuollon eri vaiheita sekä psykiatrisen hoidon historiaa. Museossa on nähtävillä esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoa Piirin potilaiden ja hoitohenkilökunnan elämästä.

Vuonna 1928 valmistunut TD-talo ja sen vieressä sijaitseva identtinen kolmikerroksinen TE-talo rakennettiin alun perin epileptikkoja varten. Kaatumatautisten paviljonkeina tunnetuista rakennuksista TD-talo oli tarkoitettu miehille ja TE-talo naisille. Kummassakin rakennuksessa asui myös sairaalan henkilökuntaa sekä sairaanhoitajaopiskelijoita. Lisäksi TE-talon kellarikerroksessa sijaitsi henkilökunnan saunatila.

Seurala

Seuralantie 3, 60220 Seinäjoki

Piirin portilla sijaitsevaa historiallinen Seurala-rakennus suurine juhlasaleineen ja esiintymislavoineen toimii edelleen juhla- ja tapahtumatilana. Seurala on vuokrattavissa erilaisiin yksityis- ja yritystilaisuuksiin ympäri vuoden.

Vuonna 1928 rakennettu, arkkitehti Axel Mörnen suunnittelema, Seurala toimi aikanaan potilaiden ja henkilökunnan virkistymis- ja kokoontumispaikkana. Juhlasalin seinälle ripustetut, piirisairaalan yli sadan omistajakunnan vaakunat paljastavat Seuralan toimineen myös sairaalan laajan hallinnon kokouspaikkana. Sotavuosina Seuralaan kokoonnuttiin kuuntelemaan radiota. Siellä on pidetty myös iltamia, hartaustilaisuuksia ja pyhäkoulua sekä esitetty näytelmiä ja elokuvia. Lisäksi Seurala toimi harjoitustilana painiharrastajille sekä Törnävän Tyttien naisvoimistelijoille. Aikoinaan Seuralan vahtimestari perheineen asui rakennuksessa.

TA -rakennus

Seuralantie 11, 60220 Seinäjoki

Rakennuksessa on toimitiloja eri alojen yrityksille. Toimijoina mm. Pajkan juhla- ja kokoustila sekä pohjakerroksessa Piirin Lemmikkikellari.

Vuonna 1930 valmistuneessa, arkkitehti Axel Mörnen suunnittelemassa nelikerroksisessa TA-talossa sijaitsi osastoja, oleskelutiloja, käsityösali sekä suutarinverstas. Lisäksi jokaisessa kerroksessa oli henkilökunnan asuntoja, niin perheellisille kuin yksin asuville. Piirillä asuneet työntekijät kutsuivat kellarikerroksen asuintiloja Montuksi, kolmatta kerrosta Raatikoksi ja ullakkokerrosta Huipuksi. Montussa oli perheasuntoja, kun taas Raatikossa asui alkuvuosina naimattomia naishoitajia. A-talossa asumista pidettiin ylellisyytenä asuintilojen sähköliesien, jääkaappien, sisävessojen ja kylpyammeiden vuoksi, koska niitä ei maaseudulla yleisesti tuohon aikaan vielä ollut.

Taiteilijaresidenssi

Björkenheimin puistotie 5, 60220 Seinäjoki

Piirin Ateljé-rakennuksessa (entinen TF-talo) toimii nykyään taide-, käsityö- ja kulttuurialan yrityksiä. Ateljén viereisen rakennuksen (entinen TG-talo) kolmannessa kerroksessa sijaitsee Seinäjoen Taiteilijaseuran ylläpitämä visuaalisen alan taiteilijoille suunnattu Cuckoo´s Nest taiteilijaresidenssi.

Myös molempien rakennusten historiasta löytyy luovaa toimintaa, sillä niiden paviljonkiosissa opastettiin lapsia aikanaan käsitöissä ja askartelussa. ”Lastenpuoleksi” kutsutuissa vuonna 1931 valmistuneessa TF-talossa ja vuonna 1928 valmistuneessa TG-talossa hoidettiin aikanaan alle 16-vuotiaita kehitysvammaisia lapsia. Rakennuksissa asui lisäksi hoitohenkilökuntaa perheineen, naimattomia naishoitajia sekä puutarhantyöntekijöitä.

TB-rakennus

Seuralantie 9, 60200 Seinäjoki

Rakennuksessa toimii nykyään Hostelli Björkenheim, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu, Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä muita toimijoita.

Vuonna 1923 valmistunut TB-talo on sairaala-alueen ensimmäinen käyttöön vihitty kolmikerroksinen sairaalarakennus. Osastojen lisäksi rakennuksessa sijaitsi hoitohenkilökunnan asuntoja. Piirillä asuneet työntekijät kutsuivat TB-talon ullakkokerroksen asuintiloja nimellä Kööpeli. Alkuaikoina tästä rakennuksessa toimivat myös parturi, posti sekä puhelinkeskus.

TC-rakennus

Seuralantie 7, 60200 Seinäjoki

Rakennuksessa on nykyään toimitiloja eri alojen yrityksille.

Tässä vuonna 1925 valmistuneessa kolmikerroksisessa sairaalarakennuksessa sijaitsi aikanaan osastojen lisäksi hoitohenkilökunnalle ja potilaille tarkoitettu kahvila Kellari-Keidas. Talossa oli myös kirjasto sekä asuntoja. Pohjoisosan siivoojien asuntoja nimitettiin Varpuskellariksi ja Haaremiksi. Rakennuksessa sijaitsivat myös ompelusalit, puutyöverstas sekä henkilökunnan sairasosasto.

TM-rakennus

Piirintie 5, 60220 Seinäjoki

TM-rakennuksessa toimii nykyään Piirin kiinteistöhuolto sekä Eläinklinikka Andelin.

Vuonna 1923 valmistunut TM-rakennus on sairaala-alueen ensimmäisiä rakennuksia. Alun perin rakennus toimi omavaraisen sairaala-alueen keittiö- ja talousrakennuksena, mihin liittyivät myös rakennuksen läheisyydessä yhä sijaitsevat jääkellari, jauhoaitta ja vesitorni sekä puutarhan reunalle tehty kaivorakennus. Uuden TN-keittiörakennuksen valmistuttua vuonna 1939 TM-rakennuksen tilat muutettiin asunnoiksi sekä autotalli- ja konekorjaamopajoiksi.

TN-rakennus

Piirintie 1, 60220 Seinäjoki

Rakennuksessa toimii nykyisin Buusti ry:n Reilu-yhteisövalmennustila sekä muita toimijoita.

TN-rakennus valmistui vuonna 1939 sairaalan uudeksi, ajanmukaiseksi ruokala- ja keittiörakennukseksi, jonka kellarissa sijaitsivat leipomo- ja varastotilat. Lisäksi keittiön emäntä perheineen sekä muu keittiöhenkilökunta asuivat rakennuksessa. TN-rakennus jatkoi siten sairaalayhteisön omavaraista elämää.

TP -rakennus

Piirintie 3, 60220 Seinäjoki

Piirin TP-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa toimii nykyään G-moodin ja Pistetehtaan myymälä- ja pajatilat. Toisessa kerroksessa sijaitsee Seinäjoen Maila-Jussien toimisto ja lyöntihalli.

Vuonna 1953 valmistuneessa TP-rakennuksessa toimi aikoinaan puu- ja maalaustyöhuoneet. Myöhemmin puutyöpajan yläpuolelle tehtiin liikuntasali. TP-rakennuksen pajatiloissa on tallella alkuperäinen verstasrakennuksille tyypillinen pölkkylattia.

Verstas

Seuralantie 25, 60220 Seinäjoki

Piirin Verstas -rakennuksesta toimii nykyisin Teatteri Hysteria, Ravintola Verstas sekä erilaisia palvelualanyrityksiä.

Rakennus valmistui vuonna 1930 lämpökeskus ja pesula -käyttöön. Lämpökeskuksen vieressä ollutta turvevuorta käytettiin polttoaineena. Pesulalla oli omat työntekijänsä, jotka asuivat rakennuksen ylimmissä kerroksissa harjoittelijoiden kanssa.

Pesulan toiminta siirtyi vuonna 1969 Seinäjoen Keskuspesulan uusiin tiloihin Piirin alueen reunalle. Tämän jälkeen vanhan pesulan tiloissa toimi potilaiden puu- ja metalliverstas, mistä rakennuksen nykyinen Verstas-nimi juontaa juurensa.

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram