piiri-linnut
sade

PIIRIN PORTIT OVAT AVOINNA

Piirin alue on muuttumassa uudeksi kaupunginosaksi, jossa voi harrastaa, viihtyä ja toimia luonnossa. Alue käsittää vanhan Törnävän piirimielisairaalan noin 20 hehtaarin alueen,johon sisältyy useita rakennuksia, metsäalueita sekä laajat puutarha-alueet. Piirin alueella toimii useita yrityksiä ja toimijoita, joista useammat toimivat kulttuurin ja hyvinvoinnin parissa.

 

Piirin avoimet portit –hanke avaa seuraavan puolentoista vuoden aikana Piirin portteja kaupungin ja maakunnan asukkaiden vapaa-ajan käyttöön. Hankkeen aikana Piiristä kehitetään hyvinvoinnin ja vapaa-ajankeskus, jossa voi harrastaa, toimia ja voida hyvin. Hankkeen aikana selvitämme, kokeilemme ja kehitämme alueen käyttömahdollisuuksia yhdessä alueen asukkaiden ja maakunnan toimijoiden kanssa luomalla aluetta monitoimisemmaksi, sen omaleimaista historiaa kunnioittaen.

 

Piirin alueen satavuotinen historia on jättänyt jälkensä ympäröiviin asukkaisiin. Piirin alueen vihreät puistoalueet, tarumaiset metsäpolut ja historiallinen ympäristö muodostavat ainutlaatuisen alueen. Piirin historia osoittaa, kuinka alueella on arvostettu hyvinvointia, kulttuuria, omavaraisuutta ja yhteisöllisyyttä kautta vuosikymmenien. Piirin yhteisö on 1920-luvulta alkaen järjestänyt alueella liikunta- ja hyvinvointitapahtumia sekä kulttuuria potilaille ja hoitohenkilökunnalle. Alue on ollut omavarainen aina leipomosta puutarha-alueisiin ja se on nojannut voimansa alueen yhteisöllisyyteen.

 

Piirin avoimet portit –hanke vaalii alueen historiallisia arvoja tuoden ne nykypäivään. Piirin alueesta kehitetään maakunnan vapaa-ajan ja hyvinvoinnin keskus, jonne maakunnan asukkaat voivat kerääntyä liikkumaan, viihtymään ja rentoutumaan. Piirin puistoalueet sopivat koko perheen vapaa-ajan alueeksi, jossa voi leikkiä, harrastaa ja ulkoilla. Alueen yritykset tarjoavat monia toimintoja yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Piirin portit aukeavat ja alueelle kutsutaan viihtymään ja voimaan hyvin.

 

Piirin avoimet portit –hanketta hallinnoi alueen soveltavan taiteen yhdistys Kulttuurikollektiivi Silta, joka tunnetaan monialaisista, kulttuurilliseen hyvinvointiin tähtäävistä projekteistaan. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Juulia Soidinaho ja tiedottajana Iina Åman.

sade

PIIRILLÄ TAPAHTUU

PIIRIN AVOIMET PORTIT –TAPAHTUMA

Lauantaina 26.9.2020 klo 12.00 – 16.00

Piirin portit aukeavat yleisötapahtumassa, joka avaa seuraavan puolitoistavuotisen tapahtumasarjana alueella. Päivän aikana avoinna ovat Hallintola-, Verstas- ja Kauppala-rakennukset, joissa voi käydä tutustumassa alueen toimijoihin ja yrityksiin sekä niiden tarjoamiin palveluihin. Vastikään palkittu Sairaalamuseo on avoinna koko päivän ja museon oppaat kierrättävät yleisöä eri kerroksissa. Alueella on Lempikakku-konditorio, jossa voi käydä pienellä välipalalla tai kahvilla päivän aikana.

Päivän ohjelma tarkentuu ja päivittyy vielä.

Klo 12.00 Avajaistapahtuma Piirin puistossa

Tapahtuma avataan Piirin puistossa alueen toimijoiden esityksillä. Mukana on muun muassa Luovuuden Lakeuden Timantit laulaja Sonja Ikaroksen johdolla. Avajaisten päätteeksi Steiner-koulun ritari saapuu kutsumaan lapsiperheitä draamakierrokselle koulun uuteen Kauppala-rakennukseen.

Klo 13.00 Piirin Muistelupolun avajaiset

Piirin muistelupolun ensimmäiset viisi muistelutaulua julkistetaan ja esitellään yleisölle. Muistelutauluja voi kiertää alueella katsomassa ja kuuntelemassa vapaasti. Muistelutaulut sisältävät vanhoja kuvia, historiatietoa sekä tarinoita, joita voi ladata älylaitteelle kuunneltavaksi.

Klo 14.00 Piirin opastuskierros alueella

Seinäjoen oppaat kierrättävät yleisöä Piirin alueella ja kertovat sen historiasta. Opastuksen kesto noin 1 tunti.

YHTEYSTIEDOT

Projektipäällikkö

Juulia Soidinaho

juulia@kulttuurikollektiivisilta.fi

044 3573 115

Tiedottaja

Iina Åman

Iina.aman@tenho.fi

040 065 6188