OTA YHTEYTTÄ
Puutarhamansikoita

BLOGI: Ideoita Ramin kesäkeittiöstä

08.07.2025
klo 
-

Nyt kun kesän kasvikset ja mansikat ovat parhaimmillaan, Piirillä sijaitsevan Ravintola Verstaan Rami Haavisto vinkkaa, miten pystyt hyödyntämään mansikoista ja kasviksista kaiken. Saat luoduksi uusia makuelämyksiä ja säästät samalla rahaa.

Kun perkaat mansikoita, älä heitä mansikoiden kantoja pois. Voit tehdä niistä monenlaisia herkkuja. Esimerkkinä tässä mansikkamehu ja mansikkasiirappi.

Mansikkamehu

Pane viiden kilon mansikkalaatikon peratut kannat isoon astiaan. Kaada kantojen päälle 2 litraa keitettyä vettä, lisää 2 desiä sokeria ja 1 rkl sitruunahappoa. Anna maustua kylmässä seuraavan päivään. Siivilöi ja pullota. Mehu säilyy pari viikkoa jääkaapissa.

Mansikkasiirappi

Mittaa kattilaan 5 dl mansikankantoja, 2,5 dl vettä ja 2,5 dl sokeria. Keitä noin 5 minuuttia ja anna jäähtyä kattilassa. Soseuta ja siivilöi siirappi tiheän siivilän tai kuitukankaan läpi puhtaaseen lasitölkkiin ja säilytä jääkaapissa. Käytä siirappia esimerkiksi juomien tai drinkkien makeutuksena. Siirappi säilyy jääkaapissa kolmisen kuukautta.

Kotitekoinen kasvisliemi

Valkosipuleita, punajuuria, porkkanoita ja punasipuleita

Edullinen tapa saada makua ruokaan ja kasvikset kokonaan käyttöön kotona on kasvisliemi, jonka valmistat kasvisten perkuujätteistä eli kuorista ja kannoista. Älä heitä näitä pois vaan kerää kaikki perkuutähteet kannelliseen astiaan jääkaappiin. Keitä niistä maukas kasvisliemi laittamalla kattilaan 500g perkuujätteitä (paahda halutessasi uunissa ennen keittämistä, niin saat liemeen lisää väriä ja makua), 2 litraa vettä, 2tl suolaa sekä mausteita ja yrttejä oman maun mukaan. Keitä n. 45 minuuttia ja siivilöi. Kasvisliemen voi käyttää heti tai pakastaa vaikka jääpala-astiassa ja käyttää tarvittaessa.

Ykkösluokan makuja kakkoslaadusta

Me Ravintola Verstaalla käytämme paljon varsinkin kasviksista niin sanottua 2-laatua. Tämä ei tarkoita, että tuote olisi laadullisesti tai maultaan huonompaa, vaan esimerkiksi väärän muotoisia tai kokoisia kaupan 1-laaduksi. Esimerkiksi liian käyrät kurkut eivät mene kauppoihin asti, mutta me ostamme niitä ravintolaan, koska niissä ainoastaan muoto on erilainen. Tällä tavoin saamme tuotteen hieman edullisemmin ja pystymme pitämään tarjonnan laajana ja laadukkaana.

Ravintola Verstas lajittelee ja kierrättää melkein kaiken

Ravintoloissa kierrätys on ollut erittäin yleistä ja jopa vaadittavaa pidemmän aikaa kuin kotitalouksissa. Ravintolassa me kierrätämme biojätteen, muovin, kartongin, lasit, metallin, energiajätteen, muovipullot, lasipullot, tölkit, öljyt ja viinipullon korkit. Tulossa on myös oma kierrätys kahvinpuruille. Minulle itselleni kierrätys on tärkeää jo pelkästään senkin takia, että pystyn seuraamaan paljonko mitäkin jätettä kertyy. Silloin voin saada siitä ideoita hävikin vähentämiseksi.

Teksti:
Rami Haavisto ja Iina Åman

 

 

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram